LES LLENGÜES ARREU DEL MÓN.

dijous, de setembre 07, 2023


Des de 2001 el 26 de setembre és el dia europeu de les llengües. Es una dia per què la ciutadana europea celebre i es senta orgullosa de l'enorme diversitat lingüística de la que gaudim.

Obviament, la diversitat lingüística és un tret de totes les cultures i els pobles de la Terra, però coneixes moltes llengües? Què en saps? Què opines?

En aquest mini-projecte LES LLENGÜES ARREU DEL  MÓN, descobrirem la riquesa lingüística del planeta, en especial d'Europa i d'Espanya, per acabar debatent sobre el tema. 


Recursos i activitats:

Activitat 1. Contesta:

a) Què predominen al món les persones que sols parlen una llengua (monolingües) o les que parlen dos o més (bilingües o plurillingües)? Justifica la teua resposta.

b) Quines causes poden provocar que una persona parle més d'una llengua? 

c) On penses que hi ha més persones plurilingües en el món? Raona argumentadament la resposta.


Activitat 2. Juguem i aprenem.

a) Desprès de jugar a LA VOLTA AL MÓN AMB LES LLENGÜES, hauràs après molt sobre les llengües al món i repassat un poc la geografia, tenies raó a les teues respostes anteriors? Indica en què sí i en què no.

b) Juga al ERES UN DETECTIU LINGÜÍSTIC? en parelles i feu una foto al resultat final. Qui en sap més de les llengües europees, tindrà un premi.

c) Juga a ON SÓC?

d) Ompli la fitxa sobre la diversitat cultural al món de manera individual i raonem.


Activitat 3.

Mirem el que sabem sobre les llengües alguns ciutadans i ciutadanes, entrevistades en El INTERMEDIO en la secció MICRORACISMES del 3 d'octubre de 2023.

Contesta:

a) Què en penses? Quina opinió et causen aquestes persones? 

b) Voldries ser una persona com ells i elles en el futur?

c) Com creus que hauries contestat tu sobre les llengües i altres preguntes si t'hagueren entrevistat?


Activitat 4. Debatim.

a) Busca informació sobre la notícia següent: On és? Qui són els protagonistes? De quin esdeveniment es tracta? Quina és la novetat que s'ha convertit en notícia?


b) Vas a treballar en grup. Primer has de pensar si estàs d'acord amb Francina Armengol individualment i desprès, ho raonareu en grup. Sempre has de posar les idees per escrit. Posteriorment, ho discutirem en classe.

c) Finalment i seguint el model de la fitxa anterior, vas a redactar un escrit en el que justifiques la teua opinió amb moltes més raons. Has d'haver enriquit la teua opinió inicial. 




You Might Also Like

0 comments